Guidade visualiseringar på Storytel

Inom kort släpper jag två guidade visualiseringar på Storytel. Det är två klassiska vägledningar, Skeppet och Berget. Båda inleds med guidad avslappning där du får ”landa” och på bästa sätt förbereda dig inför kontakten med ditt omedvetna.

Varför komma i kontakt med det omedvetna?

Det omedvetna kan ge oss insikter om oss själva. Där finns information som kan ge oss vägledning, hur vi kan hantera uppkomna situationer och komma vidare.

Ett sätt att komma i kontakt med det omedvetna är just guidade visualiseringar. Som terapeut kan jag vägleda klienter in i en trädgård, upp på ett berg, ner till en hamn där det finns ett skepp som väntar. De olika visualiseringarna fyller olika behov.

Live eller inspelning?

Att bli vägledd i en visualisering live är förstås en helt annan sak än att lyssna till en inspelning. Tillsammans med en guide IRL kan du samtala om upplevelsen, reflektera och fördjupa. Jag tror ändå att det kan finnas fördelar att göra visualiseringen på egen hand, förutsatt att du ser det som en form av meditation.

Om visualiseringen väcker tankar och frågor kan du absolut ta kontakt med en samtalsterapeut. Det kan vara någonting som knackar på, som behöver utforskas. Jag rekommenderar dig att söka en lämplig, diplomerad terapeut via Psykosyntesföreningen. Vi är vana att arbeta med visualiseringar.

Att skriva ner dina tankar efter att ha lyssnat till visualiseringen är en bra idé.

 

Skeppet – att utforska viljan

Vi behöver alla reflektera över vår vilja. Roberto Assagioli, grundaren av Psykosyntes, menade att det finns två sätt för oss att hantera kaoset omkring oss; att förenkla det yttre eller träna och förstärka den inre kraften = viljan.

I visualiseringen ”Skeppet” vägleder jag dig till ett skepp. Du kliver ombord och ställer dig vid rodret och seglar iväg. Att stå vid rodret och uppleva kontrollen, viljan och att välja hur skeppet ska segla, kan vara en stark upplevelse. Välkomna allt som kommer till dig. Skeppet kanske inte kan lämna hamnen? Vad kan det handla om? Du kanske inte vill segla tillbaka när du befinner dig till havs, när jag vägleder dig att göra så? Du kanske seglar tillbaka, trots att du inte vill? Hur känns det? Finns någon koppling till din vilja i ditt vardagliga liv?

Berget – att möta sin inre vishet

Ibland kan du behöva få ett gott råd av den som känner dig bäst, och vem har alltid funnits där, vid din sida? Du själv. Ditt själv. Att bli vägledd upp på berget, att möta en gestalt som är fylld av kärlek, värme och tillit, är kraftfullt. Välkomna motståndet du kanske känner när du klättrar uppför berget, ansträngningen.

När du kliver upp på platån och ser landskapet omkring dig, känner den lätta luften att andas, och ser gestalten närma sig, kan det vara som att komma hem.

Du kan ställa vilka frågor du vill. Du kanske får ett svar, eller en fråga i retur. Din inre vishet finns i ditt omedvetna och genom att slappna av, låta dig bli vägledd och fokusera, kan du komma i kontakt med den.

 

Jag hoppas att du ska få glädje av visualiseringarna, för reflektion eller avslappning.

Hör gärna av dig med synpunkter >>