Om Psykosyntes

 

Du har formats av din historia,  men du är mer än din historia – det är ett av flera förhållningssätt inom psykosyntes. Att kartlägga beteendemönster och förstå varför de har uppstått är också centralt inom psykosyntes.

Psykosyntes är en metod för personlig utveckling som verkligen kan hjälpa den moderna människan att förstå och hitta sig själv. Den ger oss verktyg att se hur vi hanterar våra relationer, till oss själva och varandra.

Roberto Assagioli (1888-1974)

Italienaren Assagioli var psykiater och samtida med Freud och Jung. Han var en visionär och kritisk mot den patologiska inriktningen i psykoanalysen. Han menade att man bör utgå från det friska i människan och hämtade inspiration från såväl österländsk filosofi som västerländsk psykologi.

Kanske förutspådde Assagioli den andliga krisen i vår västerländska livsstil. Han menade att vårt liv visserligen har blivit rikare, bredare och mer stimulerande, men samtidigt mer komplicerat och utmattande. Han ansåg att vi har två val: Att förenkla den yttre världen, eller stärka våra inre förmågor – framför allt viljan.

 

”Doktor Freud, ni säger att människan är som ett hus med en källare och ett våningsplan. I mitt teoretiska hus finns det inte bara en källare och ett våningsplan. Det finns också en mellanvåning, en övervåning, ett soltak och en hiss mellan våningarna.”

/Assagioli

Lästips:

>>Läs Eva Sanners artikel där hon citerar Margo Russell, en av initiativtagarna till att Psykosyntesakademin grundades i Sverige 1989.

>> EnTeLeKi vad är psykosyntes och för vem?
>>Bli den du är
av Piero Ferrucci
>>Sam Keen intervjuar Roberto Assagioli om meningen med Psykosyntes.