På jakt efter det sanna självet

På jakt efter det sanna självet?

Är du på jakt efter det sanna självet? Kan det vara meningen att vi ska flänga runt som tokar och leta, innan vi förstår att vi har haft det med oss hela tiden? Är det resan som gör oss till dem vi är? Paulo Coelho satte ord på det där i ”Alkemisten”, boken som blev hans internationella genombrott.

på jakt efter det sanna självet

På jakt efter det sanna självet? Men vad är det?

Vissa menar att det sanna självet har vi med oss, hela livet. Det beskrivs ibland som personlighetens betraktare, den som bevittnar Jaget i oss, som i sin tur är alla delar som tänker och känner och längtar och upplever och utför.

När jag visualiserar självet för mig själv (det här är intressant, vem betraktar vem?), föreställer jag mig det som flisan längst in i min babuschkadocka. De yttre dockorna är mina delpersonligheter som har utvecklats för att jag behövde dem av olika skäl. Andra gånger representeras självet av ett flygledartorn, eller en dirigent i en orkester där alla instrument representerar sidor i mig.

”Jag har ju ingenting att ta på mig!”

Clarissa Pinkola Estés beskriver det på ytterligare ett sätt, i sin fina ”Kvinnor som slår följe med vargarna”:

Det är bra att ha många olika personor, att sy upp en hel kollektion, samla på sig nya under livets gång. Ju äldre vi blir, desto tydligare märker vi att vi med en sådan kollektion till vårt förlorande kan uttrycka vilken aspekt sav självet vi vill, närhelst vi vill. Men så småningom, oftast under eller efter medelåldern, genomgår våra personer en gåtfull förändring och sammansmältning. Till slut uppstår en sorts ”härdsmälta” som utplånar alla personer och blottlägger vad som i sin klaraste form skulle kunna kallas ”det sanna självet”. 

 

Inventera din garderob

Clarissa Pinkola Estés beskrivning kan hjälpa oss i jakten på det sanna självet. Det stämmer väl överens med vad mina klienter uttrycker när de vill börja i samtal. Det är som att garderoben är någon annans eller det klassiska: ”Jag har ingenting att ta på mig!” trots att garderoben är fylld till bristningsgränsen. Ofta finns en oro att hela garderoben ska slängas, om man väl sätter igång med inventeringen. Att man ska känna sig naken och hudlös.

Återupptäck din vilja

”Jag känner mig splittrad”, ”jag är inte sann mot mig själv” eller ”jag vet inte vad jag vill”. Ingenting av det här är särskilt konstigt, om vi följer någon annans vilja och förlorar kontakten med vår egen. Minns du hur det var när du var riktigt liten, och började visa din vilja? Vilka reaktioner fick du? Till en början, applåder och skratt? Det är inget sammanträffande att den lilla flisan längst in i babuschkadockan också kan representera det inre barnet. Våga möta det, och du hittar ditt sanna själv.

 

Är du nyfiken på psykosyntes och vad det kan göra för din personliga utveckling? Jag har tid för fler klienter under våren 2018. Kontakta mig så berättar jag mer >>

 

Inspiration!

Se Jim Carreys introduktion av Eckhart Tolle >>