Biblioterapi gammal sida

venn_terapiKan litteratur få dig att utvecklas som människa? Kan en dikt få dig att upptäcka nya sidor av livet? Kan musik väcka känslor som får dig att tänka bortom horisonten?

Att arbeta med ord och berättelser för att få syn på sig själv kallas biblioterapi. Som utbildad handledare i det biblioterapeutiska arbetssättet praktiserar metoderna individuellt eller i grupp. Vi läser utdrag ur romaner, noveller, dikter, musiktexter och reflekterar, identifierar, bearbetar och växer. Det kan också utmynna i skrivande, att vi med hjälp av korta skrivövningar kan få syn på oss själva och skapa förändring i livet?

Som diplomerad psykosyntesterapeut och skrivpedagog har jag en tvärkompetens som lämpar sig väl för det biblioterapeutiska arbetssättet. Jag är utbildad på PsykosyntesAkademin i Stockholm (2006-2010), och Ersta Sköndal Bräcke Högskola, där den första utbildningen i det biblioterapeutiska arbetssättet hölls hösten 2017.

 

BAKGRUND

Det är ingen tvekan om att skrivandet kan vara läkande. Psykologen JW Pennebaker menar att det finns vetenskapliga bevis för att och hans metod Expressive Writing gör dig friskare, både psykiskt och fysiskt.

Jag är utbildad och diplomerad vid PsykosyntesAkademin i Stockholm och har tagit emot klienter i samtalsterapi sedan våren 2009. Under samma tid har jag arbetat som skrivarpedagog och handledare i kreativt skrivande i olika sammanhang. Sommaren 2009 höll jag min första SkrivarsafariFridhems folhögskola, en kurs i kreativt skrivande där jag inkluderar psykosyntesens begreppsmodeller med lyckat resultat. Nu vänder jag på steken och låter skrivandet ta mer plats i klientarbetet. Vill du prova?

”Oj, vad jag har lärt mig mycket om mig själv!” /deltagare i Skrivarsafari

Även lektörskunder brukar säga att deras romanskrivande har gett dem insikter på ett personligt plan. En skrivlärare utan terapeutisk utbildning bör undvika skrivövningar som leder till fördjupningar utan att kunna hantera det. Jag är alltid tydlig med att Skrivarsafari inte är terapi, men det kan vara en trygghet att veta att handledaren är utbildad.

Utveckla ditt skrivande i terapin, en bonus

Du behöver inte ha ägnat dig åt skönlitterärt skrivande eller beläst för att gå i biblioterapi hos mig, på samma sätt som du inte behöver vara konstnärligt lagd för att gå i bildterapi. Däremot har du alla möjligheter att utveckla ditt skrivande genom de metoder jag använder. Se det som en bonus, men vi har fokus på din personliga utveckling.

Hur går det till?

Kontinuitet är viktigt. Sessionerna är en timme och vi ses en gång i veckan, till att börja med. Vid dessa tillfällen ägnar vi oss åt samtal och skrivande, men även visualiseringar och symbolarbete. Vi arbetar också med bild, drömmar och musik. Om du får en skrivuppgift av mig kan du göra den på egen hand. I vissa fall skickar du dina texter till mig i förväg innan vi ses följande gång.

Vid behov planerar vi in digitala avstämningssessioner mellan våra träffar. Vi kan använda oss av mail, Skype eller ett lösenordsskyddat webbforum.

Min mottagning ligger i Täby, två mil norr om Stockholm. Kommunikationerna är goda och jag är flexibel med tider. Jag debiterar ett timarvode som följer gängse rekommendationer för diplomerade psykosyntesterapeuter (PsA) och är medlem i Psykosyntesföreningen, försäkrad genom Alus Ansvar.

Kontakta mig för mer information och bokning av ett första samtal >> terapi[snabel-a]kreagrafen.se

Här kan du läsa Amy Lagermans intervju med mig om mitt arbete som skrivarpedagog och psykosyntesterapeut >>

Läs om skrivterapi med psykologen och författaren Jenny Jägerfeld (SvD 2016-07-26)

.

Spara

Spara

Spara